maandag 9 maart 2015

            
Eén van de vele lanen op Landgoed Zoomland - 'Moment voor jezelf' - Naaldbos - Eik - Peilschaal

Zoomland - Zeezuiper

Samen met Josiane de Bruin en Monique deden we de voorbereiding voor de wandeling van 29 maart a.s. naar Landgoed Zoomland en de Zeezuiper.
Het gebied kent een rijke geschiedenis met landgoederen en dat is terug te zien in de vorm van vele lanen. Dan weer met Amerikaanse eiken, soms met robinia's, beuken en inlandse eiken.
Onze wandeling is 5.5 km en duurde bij de voorbereiding 1.5 uur. De afstand zal hetzelfde blijven maar de duur zal op zondag 29 maart wel wat langer zijn. Zeker als de deelnemers bijdragen aan het verhaal!

Statige laan - Mannagras in een van de grachten - Historische stuw in de Zoom - Akkerbouw
 De wandeling is eigenlijk een rondje rond de Zeezuiper. De plas ontstond bij de turfwinning in het gebied. Op oude topografische kaarten is te zien dat er veel meer meertjes waren. De Zeezuiper is vooral bijzonder omdat verondersteld wordt dat deze tijdens belegeringen een strategische drinkwatervoorziening was voor de stad Bergen op Zoom. De plas was volgens de kaart van landmeter Adan een viskweekvijver. Misschien speelde de Zeezuiper ook een rol bij de inundatie aan de oostzijde van Bergen op Zoom. Het gebied werd onder water gezet: 'te ondiep voor een serieuze boot en te diep voor paard en wagen'.

Lichtspel tussen de riethalmen - Laan - Sporendrager bij een bladmos - Verdronken bos in de Zeezuiper
De wandeling begint zoals gebruikelijk bij Hoeve Hildernisse met een kop koffie of thee en wat lekkers. Daarna maken we een korte autorit naar Landgoed Zoomland.

De wandeling staat in het teken van natuurbeleving. Wij hopen op een interactieve inzet van de deelnemers.

De kosten zijn ook nu weer € 7,50 per persoon. Aanmelding is gewenst.
Zondag 29 maart 2015 10:00 Hoeve Hildernisse Hildernisse 1 4617RB Bergen op Zoom


Geen opmerkingen:

Een reactie posten